• Beseda so spisovateľom Miroslavom Dobiášom

          • Dňa 1. 4. 2022 mali žiaci 1. stupňa pútavú besedu so spisovateľom, historikom Miroslavom Dobiášom. Veselé rozprávanie pána spisovateľa o jeho knihe Adam a tajomstvo orloja nás všetkých priviedol do krajiny fantázie. Žiaci si na záver besedy mohli túto knihu kúpiť aj s venovaním pána spisovateľa.

          • Škola hrou- Tablety

          •  

            Tablety a učenie: dá sa to?

            Spestriť a zmodernizovať vyučovacie hodiny sme sa rozhodli aj my v našej bzinskej škole. Máme každú učebňu vybavenú interaktívnou tabuľou a teraz pribudli aj tablety. Chceme ukázať deťom, že tablet nie je len na hru, či dopisovanie si na sociálnej sieti, ale je pomôckou pre nich a aj pre učiteľa.

            Tablety na vyučovacích hodinách majú pozitívum, ktoré oceňujú najmä učitelia- stúpa záujem detí o učenie sa. Je rozdiel medzi tým, či deti využívajú tablety na zábavu, alebo na učenie. V oboch prípadoch však platí jedno- všetkého veľa škodí a aj učenie pomocou tabletu má svoje hranice. Určite nesmieme zabúdať ani na pero, papier či tlačené knihy. A takto vyzerala vyučovacia hodina Slovenského jazyka a matematiky u tretiakov.

        • Projekt EDUBEE Včielky pre školy
          • Projekt EDUBEE Včielky pre školy

          • Naša škola sa zapojila do projektu Včielky pre školy. Cieľom projektu je zvýšiť u detí povedomie o opeľovačoch, ich spôsobe života a ochrane. Včely nebudeme chovať pre produkciu medu, ale budeme  s deťmi pozorovať ich prirodzený spôsob života. Domčeky pre včielky sú už nachystané, keď sa oteplí včielky sa môžu liahnuť. Môžete ich vidieť zvonka na okne zborovne.

             

             

             

             

             

             

             

          • 68. ročník Hviezdoslavov Kubín - Podjavorinskej Bzince

          • Dňa 24.marca 2022 sa uskutoční okresná súťažná prehliadka v umeleckom prednese poézie a prózy detí Hviezdoslavov Kubín - Podjavorinskej Bzince.

            Viac informácií:

            https://zsbzince.edupage.org/a/podjavorinskej-bzince 

            Žiaci našej školy budú mať športový deň. Desiata bude odhlásená a obed bude zabezpečený balíčkom.

            Ranná družina a ŠKD bude zabezpečená. Informácie budú poskytnuté prostredníctvom triednych učiteľov.

          • VZN a oprava ceny za desiatu

          • Vážení rodičia,

            oznamujeme vám, že od 1.3.2022 je v platnosti nové VZN, ktorým sa menia ceny desiat podľa finančných pásiem určených podľa Ministerstva školstva. Nakoľko boli ceny v predchádzajúcich rokoch zle vyrátane a  rovnaké pre MŠ, 1. stupeň a aj 2. stupeň pristúpili sme k úprave podľa platných tabuliek MŠ SR. Nové ceny budú automaticky prerátané v platbách v Edupage (platby obedov , desiat, ŠKD, MŠ,..).

            Ďakujeme za pochopenie

             

            Link na VZN 01/2022:

            https://www.obecbzince.sk/images/stories/0_2022/03_2022/VZN_01_2022_miesto_a_%C4%8Das_z%C3%A1pisu_die%C5%A5a%C5%A5a.pdf

          • Testovanie T-9 a T - 5.

          • Milí žiaci, vážení rodičia! Blížia sa termíny externých testovaní deviatakov a piatakov z matematiky a slovenského jazyka. T9-2022 sa uskutoční v stredu 6.4.2022 a T5-2022 prebehne stredu 18.5.2022.

            Viac informácií na záložke: Žiaci a rodičia - Testovanie 5 a 9.

        • Moja malá záhradka
          • Moja malá záhradka

          • V tomto šk. roku aj napriek tomu, že sme v organizovaní aktivít obmedzení, snažíme sa zapájať do súťaží a projektov. S tretiakmi sme sa zapojili do celoslovenskej súťaže Moja malá záhradka, ktorú pre prvý stupeň základných škôl vyhlásila spoločnosť Kaufland Slovenská republika, aby priblížila deťom prírodu a súťaživou formou vzbudila ich záujem o rastlinky a ich pestovanie.

            Vo februári sme dostali do triedy semienka na pestovanie rastlín, ktoré sme si 24. 2. zasadili. Každý žiak má zasadené iné semienko. Kvetináče si deti vyrobili z plechoviek, ktoré nám darovala p. Ostrovská, veľmi pekne jej ďakujeme. Po vypestovaní záhradky máme šancu vyhrať pre svoju školu či triedu super ceny.

            Samozrejme musíme poslať povinné prílohy, ktorými budú popis rastlinky, ktorá sa žiakom najviac páčila (prípadne priložená aj kresba) a fotografia vypestovanej záhradky. Sme na začiatku, ale veríme, že si zo semienka vypestujeme rastlinky, ktoré nám urobia radosť a možno prinesú aj výhru. Určite sa o tom dozviete.  Niekoľko fotiek z prípravy záhradky je vo fotoalbume. 

             

          • Aj vďaka jazyku vieme, kam patríme 21. február – Medzinárodný deň materinských jazykov

          • V piatok 25. 2. sme si pripomenuli Medzinárodný deň materinských jazykov. Cieľom podujatia bolo, aby žiaci pochopili, že jazyk je symbolom národnej kultúry a pamäťou kultúry. Naši žiaci vedia, že slovenský jazyk je suverénny jazyk, ktorý patrí do zjednotenej Európy. Je schopný napĺňať komunikačné úlohy spoločnosti, pričom potrebuje prejavenie úcty zo strany svojich nositeľov a používateľov. Na školských chodbách žiaci upriamovali svoju pozornosť na portréty a fotografie našich velikánov, ich životopisy, zaujímavosti z ich života, pexeso s vyobrazeniami štúrovcov atď. Žiaci sa tiež oboznámili s jazykom a štýlom písania v polovici 19. storočia. Poučné boli i prezentácie o slovenských jazykovedcoch, súčasných jazykovedných príručkách, slovníkoch a atlasoch.

                 Našou ambíciou bolo podporiť a zachovať u žiakov láskyplný a trvalý vzťah k jazyku, k materčine. I takouto akciou sa formoval ich vzťah k ľudskosti, tolerancii a viere v dobro.

             

          • Oznam o oprave TV

          • Z dôvodu opravy a rekonštrukcie dverí na  telocvični sú aktivity vo štvrtok a v piatok 24.2. - 25.2.2022 v telocvični zrušené. Ďakujeme za pochopenie.

        • Pietny akt pri príležitosti 77. výročia partizánskeho boja v Cetune
          • Pietny akt pri príležitosti 77. výročia partizánskeho boja v Cetune

          • Obec Bzince pod Javorinou, Oblastný výbor Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov v Novom Meste nad Váhom, Trenčianske osvetové stredisko v Trenčíne Vás pozývajú 27. 2. 2022 o 14. 00 h. na Pietny akt položenia vencov a kvetov k pomníku padlých a umučených v Cetune pri príležitosti 77. výročia partizánskeho boja v Cetune.

            Program:

            • Hymna
            • Privítanie
            • Báseň (prednesie žiačka 7. ročníka našej školy N. Horňáková)
            • Slávnostný príhovor
            • Pieseň Kto za pravdu horí
            • Záver
          • Biologická olympiáda

          • Tak ako aj po minulé roky, aj tento školský rok sme sa zapojili do boiologickej olympiády. 10. 2. 2022 dvaja šikovní deviataci - Michal Gubiš a Tomáš Onofrej - si v online prostredí zmerali sily s rovesníkmi z iných škôl v kategórii C - TP. Tomášovi uniklo tretie miesto len o dva body. Aj Michalovi sa darilo, obsadil krásne 7.  miesto. Obaja žiaci si počtom bodov zaslúžili titul úspešný riešiteľ a my im k ich úspechu srdečne blahoželáme.

        • Hviezdoslavov Kubín- Podjavorinskej Bzince
          • Hviezdoslavov Kubín- Podjavorinskej Bzince

          • V dňoch od 25. 1. do 31. 1. 2022 sa uskutočnilo v našej škole školské kolo v prednese poézie a prózy. Do obvodného kola, ktoré by sa malo uskutočniť v Novom Meste nad Váhom 23., 24. 2. 2022, postupujú títo žiaci:

            1. kategória (2.- 4. ročník)

            Próza: Izabela Dorotea Schovancová 3. ročník  

            Poézia: Romana Trenčanská 3. ročník

            2. kategória (5.- 6. ročník)

            Próza: Kristína Bilová 5. ročník

            Poézia: Bianca Bednáriková 6. ročník

            3. kategória (7.- 9. ročník)

            Próza: Patrícia Bačová 7. ročník

            Poézia: Nella Horňáková 7. ročník

            Z 1. stupňa sa umiestnili na ostatných miestach žiaci, ktorí bohužiaľ do obvodného kola nepostupujú. Sme však na nich veľmi pyšní, že dokázali predniesť svoje ukážky na výbornej recitačnej úrovni. Udelili sme preto aj viac diplomov, lebo rozhodovanie bolo naozaj veľmi ťažké.

            Próza:

            1. miesto: nepostupujúce Samuel Pálka 2. ročník

            2. miesto: Lujza Bašnárová 4. ročník

            3. miesto: Eliška Majdišová 3. ročník, Lenka Zámečníková 4. ročník

            Poézia:

            2. miesto: Vivien Macová 2. ročník, Aneta Begalová 3. ročník, Zoja Podolanová 3. ročník

            3. miesto: Zuzana Durcová 3. ročník, Patrícia Hasalová 4. ročník

            Všetkým recitátorom, nielen tým umiestneným, blahoželáme a veríme, že aj na budúci rok budeme mať také ťažké rozhodovanie ako to bolo v tomto školskom roku. Fotky nájdete vo fotoalbume.

             

             

          • Naši prváci

          •  

            Prešli rôčky, prešli dníčky,
            už ideme do školičky.
            Do školičky zaránky,
            máme nové tašky, knižky,
            ceruzky i písanky.
            Volá na nás abeceda
            vitaj, vitaj prvá trieda!

            Pamätáte? Touto básňou nás prvý školský deň privítali prváčikovia.

            S prváčikom sa mení život nielen dieťaťu, ale aj jeho rodine. Veľa očakávaní počas prvých mesiacov a veľa spoločného dolaďovania...

            Naši prváci majú za sebou 4 mesiace svedomitej práce.

            Učíme sa sústrediť, učíme sa učiť sa, učíme sa mať pomôcky v poriadku a dávať si na svoje osobné veci pozor. Učíme sa správať tak, aby sme sa všetci v triede cítili dobre a snažíme sa  vytvoriť prostredie, kde sa cítia všetky deti vítané a šťastné.

            Vieme prečítať a písať číslice 0 - 8, vieme doplniť číselný rad, učíme sa porovnávať dvojicu čísel, sčítať a odčítať čísla. Učíme sa písmenká, spájame slabiky a slová. Prečítame už aj prvé vety a napíšeme slovo mama...

            Je toho naozaj veľa! Okrem nových pravidiel sa musí prvák naučiť aj veľa nových poznatkov.

            Dieťa si však bude pamätať hlavne písmenká a okolnosti, ktoré učenie sprevádzali, keď sa mu neučilo ľahko. Zaslúži si, že ho v ťažkej chvíli podržíme a dodáme mu odvahu, že to zvládne.

             

             

          • Šarkaniáda

          • Tak ako každé ročné obdobie má svoje čaro, tak aj jeseň je pte nás nádherne pestrofarebná. Krásne farby listnatých stromov, meniaci sa šat prírody a príprava zvierat na zimný spánok , no i lietajúce šarkany!

            Dňa 25.10.2021 sa deti z obidvoch oddelení ŠKD v spolupráci s 3. a 4. ročníkom zúčastnili šarkaniády na  Stráni.

            Aj napriek kolíziám pri vzájomnom zamotávaní sa šarkanov si deti užili veľa radosti a spoločne sa tešili z tejto príjemnej jesennej aktivity.

          • Medzinárodný deň školských knižníc

          • Dňa 25. 10. 2021 sa uskutočnilo celoškolské podujatie Medzinárodný deň školských knižníc s aktuálnou témou Radostná podpora zážitkového učenia školskou knižnicou. Oslava Medzinárodného dňa školských knižníc sa začala o 7:45 hod. v priestoroch budovy Základnej školy nár. um. Ľ. Podjavorinskej. Kvôli prísnym protipandemickým opatreniam sa podujatie nekonalo v školskej knižnici, ale v triedach jednotlivých ročníkov. Aktivity a činnosť tohto dňa na hodinách „pani Slovenčiny“ boli vedené tak, aby naplnili rovnomenný názov spomínanej akcie Medzinárodného dňa školských knižníc. Nepochybne smerovali k zážitkovosti v čítaní a učení sa.